foto1 foto2 foto3 foto4

ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

У  среду, 12. јуна 2024. одржана је завршна приредба предшколаца. Деца су припремила програм са својим васпитачицама и кроз рецитал, песму и игру се опростила се од мале школице.

              Током претходних девет месеци,  деца су кроз учење, дружење и игру упознала себе и свет око себе, радећи у средини у којој се рад заснива на развијању истраживачког духа, критичког мишљења, прихватању различитости и толеранције. Развијали су опажање, мишљење, пажњу и концентрацију, фину моторику, логичко закључивање, памћење, машту,... Све то представља допринос програмском и организационом повезивању предшколског и школског васпитања и образовања.

              Желимо им пуно среће и успеха у даљем школовању! Срећно прваци!

слике...

Четврта по реду хуманитарна изложба "Техника и предузетништво у Моравичком округу" и ове године је успешно реализована. Изложба је одржана на градском тргу 8. 6. 2024.  где су учествовале основне школе:

"Филип Филиповић", "Вук Караџић", "Свети Сава", "Милица Павловић",  "Танаско Рајић", "Др Драгиша Мишовић", "Бранислав Петровић Слатина"

"Владислав Петровић Дис", "Милан Благојевић ИО Марковица",   "Школа 1. Новембар".

Ђаци су били вредни како у изради модела на часовима, тако и на продајној изложби - прикупљено је 105.120 динара.

У име удружење професора информатике и технике "УПИТ" и "ФТН" Чачак захваљујемо се свим школама (наставницима и ученицима) који су узели учешће.

 

види слике...

OРГАНИЗОВАНА ПРИЧАОНИЦА УЧЕНИКА ПРОСВЈЕТИНЕ ,,МРЕЖЕ СРПСКИХ ДОПУНСКИХ ШКОЛА У АУСТРИЈИ" И УЧЕНИКА НАШЕ ШКОЛЕ!

Овај наизглед обичан недељни предах од школских обавеза ученици 4. разреда наше школе провели су у онлајн радионици-причаоници размењујући са нашом децом из дијаспоре, из Граца (Аустрије) школска и ваншколска искуства! Организатор њихове радионице били су др Марија Ђокић Петровић, координатор Просвјетине Допунске школе у Грацу и Драгана Вукосављевић Хеигли, а у нашој школи учитељ Гордана Дамњановић уз техничку подршку наставника Владимира Рисимовића.
Наиме, у једночасовном разговору путем видео-позива школарци су причали о речима нашег језика, писму, обичајима, интересовањима, талентима, школским и ваншколским успесима... Испитивали су се међусобно о познавању страних језика (енглеског, немачког). Како је ученицима Просвјетине Допунске школе ово завршни час, желели су да на симболичан начин заврше школску годину! Повезивањем са матицом, са нашим ученицима, поразговарали су о предлозима наслова за читање. Разговор о романима ,,Пет пријатеља" И. Блајтон, ,,Девојчици која је спасла Божић" М.Хејг, о романима Игора Коларова и других српских и страних аутора, пробудио је читалачка интересовања ученика из Граца! За наше ученике овај чин је био повод да ове књиге дарују својим другарима из дијаспоре! Осмех, реч хвале и подршке најавили су будућу сарадњу између Просвјетине ,,Мреже српских допунских школа у Аустрији" и ОШ ,,Филип Филиповић"!
 

 

Доказ да се квалитет васпитно-образовног рада препознаје јесте његов вишедеценијски опстанак и успешно вредновање. Основна школа „Филип Филиповић” у Чачку наведено, поред осталог, потврђује већ 69 година уназад! Данас, у петак, 24. маја, ова угледна институција свечано је обележила Дан школе програмом који је носио симболичан назив ,,Једна рука тражи те…”. Садржај програма припремила је учитељ Гордана Дамњановић. За музичке пасаже хориста, оркестра и солиста била је задужена проф. Сања Азањац Шишовић, за балетске тачке била је задужена проф. балета Снежана Аћимовић, изглед сцене уредила је проф. ликовне културе Магдалена Властелица, док је за техничку подршку био задужен проф. информатике и рачунарства Владимир Рисимовић.

Пригодна реч директора Славице Лужанин отворила је свечани програм именован стиховима песме ,,За милион година” рок групе ,,Мисија”. Уз захвалност и жељу да се око вредности истинског добра окупљају у част Свете браће Ћирила и Методија, славних праотаца нашег језика, директор Лужанин је симболичним порукама пожелела срдачну добродошлицу присутнима.

Ова чачанска васпитно-образовна установа основана је 26. августа 1955. године. Њен провобитан назив био је Друга основна школа, да би три године касније добила име по револуционару, хуманисти, научнику, педагогу, професору математике Чачанину Филипу Филиповићу.

– Ми смо на важном задатку и међусобно морамо сарађивати да бисмо нашу децу водили правим путем! Учимо их да је знање највећа вредност и да је то једино што им нико не може одузети. Такође, и да препознају своја интересовања, да их негују и нипошто од њих не одустану – истакла је директор Лужанин обраћајући се гостима.

О квалитету ученика и наставног кадра најбоље говоре резултати ђака ове школе остварени на такмичењима током ове школске године.

Директор је потврдила да су родитељи и наставници у школи на важном путу којим деценијама граде, подстичу, прате и усмеравају стасавање деце под кровом ове васпитно-образовне институције, што је основни циљ сваке мисије у којој се мора истрајати!

Некадашњи ученици ове школе су данас понос града и својих учитеља и наставника, захваљујући којима су у основи подстакнути да граде значајне каријере у разним областима!

Бити достојан својих предака значи и очувати школу као први корак ка оној доситејевској речи о образу и образовању! Управо траг руке која тражи другу за другарство, за размењена знања на листовима сваке исписане ученичке белешке, за људскост и топлину јесте важан удео којим се у својој мисији ОШ ,,Филип Филиповић” поноси! Оваква делања за путем Свете браће Ћирила и Методија су градила здања идентитета једног народа – језик, писмо, културу, традицију и веру!

Милица Матовић

 

КАЛИГРАФСКА РАДИОНИЦА У ЧАСТ СВЕТЕ БРАЋЕ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА

У просторијама школске библиотеке,  23. маја, уочи Дана наше школе, ученици осмог разреда су имали прилику да присуствују предавању и учествују у радионици из калиграфије.

Ученица Анђелија Обреновић је својим вршњацима изложила податке о животу и мисији солунске браће Ћирила и Методија. У првом делу радионице осмаци су имали прилике да чују о развоју писмености, језику Словена, глагољици, ћирилици, споменицима и следбеницима Ћирила и Методија!

Други сегмент радионице подразумевао је практични део: примену различитих покрета калиграфског пера и техника на примерима ћириличних рукописа. Предавач је била Милица Матовић, наставник српског језика и књижевности. Крајњи резултати радионице били су радови ученика - ћирилична слова којима су ученици симболично дали свој допринос у проношењу писма чије праоце слави наша школа!

слике са догађаја...

Ученици  млађихразреда наше школе у среду, 22. маја учествовали су у изложби кућних љубимаца! Око седамдесет животињица, чији су власници наши ученици, чинили су пси, мачке, канаринци, корњаче, морско прасе, папагаји, рибице, кокошка, певац и многе друге животиње! Организатор манифестације била је ОШ ,,Филип Филиповић". Сви учесници су добили захвалнице од школе и медаље Кинолошког удружења ,,Драган Радовић Џони"!

Пехарима су награђени следећи ученици:

У категорији птица: Душан Драгићевић, папагај.

У категорији мачки: Урош Радовановић, мачка.

У категорији паса награђени су:

  1. место - Лазар Лучић, IV/1, малтезер;
  2. место - Урош Димитријевић,III/3 , бигл Кевин;
  3. место - Вукашин Секулић,III/2, француски булдог.

види слике...

Честитамо свим учесницима!

У четвртак, 7. 3. 2024. године, поводом Дана жена, у нашој школи су реализоване радионице израде честитики са предшколцима предшколске установе ''Радост'' и ученицима првог и другог разреда.

 

види слике...

У четвртак, 30. новембра, наша школа је низом активности у оквиру "Чаробног дана" реализовала родитељски састанак и радионице за будуће прваке и њихове родитеље.

Родитељски састанак су одржали  директор школе Славица Лужанин, учитељи првог разреда Биљана Петрић и Данијела Трмчић, учитељ трећег разреда Верица Курћубић, психолог школе Лидија Ниџовић и педагог Марина Смиљанић. Запослени су родитељима предочили образовно-васпитне задатке установе, сегменте школског живота и корисне савете о првим школским данима које очекују наше школарце!

 Предшколци су били посетиоци и учесници на радионицама: "Вежбај, играј-буди здрав", "Научне чаролије" и "Сунчев систем". Садржаје ових активности су са ученицима наше школе реализовали наставници Ирена Миликић, Иван Кандић и Ивана Станојевић.

На овај начин отворена су врата сарадње свим будућим ученицима и њиховим родитељима!

види слике...

 

 

У уторак, 31. 10.2023. године одржано је педавање "Насиље и утицај на репродуктивно здравље". Предавању су присуствовали ученици седмог и осмог разреда. Предавачи:  педагог Гордана Поповић Божанић и докторке Лидија Вукојичић и Славица Драгутиновић.

слике...

new banner

Copyright © 2024 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.