ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

 

         слике са књижевне вечери

Представљање свог првог и одмах награђеног романа  „Студен камен“ Јелена Драмићанин доживела је тамо где је желела- у својој основној школи.

       У четвртак, 28. новембра у Основној школи „Филип Филиповић“ представљен је роман наше некадашње ученице, сада професора књижевности у Медицинскиј школи у Чачку. Позни јесењи дани јесу право време за читање и књижевно дружење.То се потврдило и те новембарске вечери када су нашу велику канцеларију испунили љубитељи књиге и Јеленини пријатељи и колеге. Програм је водила Оливера Лабудовић, професор српског језика у нашој школи, Јеленин разредни старешина што је овом сусрету дало посебну драж. Било је дирљиво чути искрене и топле речи којима је Јелена Драмићанин наградила не само своју омиљену професорку и разредну, већ и све нас, њене колеге и саборце за лепу писану реч.

     О роману „Студен камен“ поред Оливере Лабудовић и саме ауторке говорила је и Јована Топаловић, такође професор српског језика у нашој школи. Јована је истакла све вредности ове необичне књиге- универзалност теме, посебну структуру, измаштане ликове, богатство језика, свевременску поруку. Највише се задржала на симболици камена, студен- камана:  стаменост, постојаност, сигурност, чистота, пробудивши тако у нама не само читалачку радозналост, већ и оно искуствено задовољство због блискости са овим архетипским мотивом. И наравно, охрабрила нас да заронимо у ову књигу као у нешто свима нама познато на овим просторима, на „брдовитом Балкану“.

      Наводимо и два кратка осврта наших младих колега:

   „На представљању првог романа Јелене Драмићанин могли смо чути од водитеља програма и саме ауторке који су мотиви и узори за настанак њеног првенца. Јелена посебно истиче улогу учитеља и наставника у основној школи као изразито хетерогеној средини и најбурнијем периоду одрастања. То свакако нама наставницима даје додатне мотиве и сатисфакцију за бављење овим тешким и одговорним послом.“ (Александар Делић, проф. географије)

    „Изузетно вече. Презентацијом романа успели су да заголицају машту и наведу нас да га прочитамо сигурни унапред да ћемо у читању уживати.“ (Дејан Ђелић, проф. грађанског у нашој школи, информатичар по струци)

     И на крају, излагања су била садржајна и непосредна, праћена ненаметљивом музиком нашег ученика Милана Рољевића, публика благонаклона и истински заинтересована, речју- успешно. Нека се Јелена надахне нашим добрим жељама и нека јој и будући романи буду успешни.

                                                                                                                                   Милица Станојчић, проф.

new banner

Copyright © 2024 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.