ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

слике са дружења...

 

17. маја 45 ученика наше школе од петог до осмог разреда у пратњи наставника Славице Миловић, Снежане Ђурђевић и Иване Живановић Полуге били су гости  Шумарске школе у Краљеву .

На позив професора те школе Драгојле Рољевић, ученици који су припремили и одржали јавни час поводом акције "Сат за нашу планету" 24.3.2018.а под слоганом "Повежи се са природом " позвани су да ученицима  те школе понове тај јавни час. У амфитеатру  школе часу су присуствовали ученици другог разреда  смерова техничар за пејзажну архитектуру и шумарски техничар са наставником Милинком Брковићем.  Након приказаног часа добродошлицу нам је пожелео Милоје Барловац, кординатор за практичну наставу који је јавно похвалио активност ученика и исказао дивљење  за уложен труд  да на врло занимљив начин обраде тему  климатских  променена.

Циљ ове посете је и професионалана орјентација и  упознавање ученика са образовним профилима које постоје у овој школи, па смо након извођења јавног часа кренули  у обилазак школе. Сазнали смо које образовне профиле школује та установа.

Посетили  смо музеј за ловство и рибарство где смо од Милана Жарковића сазнали низ занимљивости о овом несвакидашњем занимању, јединственом у Србији за које се ученици школују. Видели смо велики број препарираних животиња, збирки скелета Отисака трагова кућица за животиње али и прибора који се користи у лову и рибарству. Посетили смо и учионицу  за пејзажну архитектуру и од Драгојле Рољевић  сазнали да ученици који се школују за ово занимање уче како да осмисле, негују и воле зелене површине које нас окружују. Посетили смо и расадник за производњу жбунастих, дрвенастих и зељастих биљака,  у арборетуму школског дворишта видели како изгледају необичне биљне врсте: секвоја, гинко, питоми кестен ... а  кроз  то нас водиле  Стојна Анђелковић и Јелена Јаблановић.

На који начин се обликује и производи намештај, сазнали смо обиласком столарских радионица у пратњи  Рада Анђелковића. Имали смо несвакидашњу прилику да присуствујемо часовима демонстрирања секачких вештина ученика трећег разреда смера шумарски техничар који се  припремају  за интернационално такмичење младих секача и видели демонстрирање дисциплина у којима се такмиче.

Хвала домаћинима што су нам на леп и занимљив начин презентовали неколико образовних профила за које се ученици школују и побудили интересовања да се наше школе и даље наставе посећивати.

Славица Миловић

new banner

Copyright © 2024 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.