ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

Генерална скупштина УН је 16. септембар одредила да се обележава као Међународни дан заштите озонског омотача  - као подсећање на 16.септембар 1987. када је потписан Монтреалски протокол  на коме  су научници изразили забринутост за стање озонског омотача.

Ове године се обележава  30 година од Монтреалског споразума  и данас преко 190 земаља су потписнице овог споразума међу којима је и Србија..

У ОШ „Филип Филиповић“сваке године  се приређује час посвећен овом датуму .Ове године час је одржан  код ученика петог разреда где је наставница биологије Славица Миловић   ученике упознала са значајем озонског омотача, на који начин као природи параван штити целокупан живи свет па и човека  од штетних УВ зрака.

Као омотач који садржи високе концентрације гаса озона на висини 10-20 км озонски омотач представља природан параван  од УВ зрака али као последица коришћења штетних гасова фреона, халона и распршивача у спрејовима долази до оштећења и настанка озонских рупа који представљају велику опасност по здравље, пре свега људи. Представљене су последице озонских рупа на здравље човека и дискутовало се шта треба чинити да се овај процес успори.

СЛИКЕ...

new banner

Copyright © 2024 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.