Чачак – Када је 1980. године направљена нова зграда Основне школе “Филип филиповић” у Чачку а ова установа пресељена из просторија Гимназије, било је предвиђено да у кулу повише главног улаза буде постављен сат. Међутим, новца за то није било, иако се тадашњи директор, Рајко Стојановић трудио да реши проблем. По његовом одласку прича о часовнику пала је у заборав, а на наведену замисао више од три деценије подсећао је само празан бетонски круг.

Славица Лужанин, садашња директорка која у овој основној школи ангажована од 1981. године, каже да никада није престала да се нада да ће сат једног дана ипак осванути изнад улаза.

Директорка ОШ "Филип Филиповић", Славица Лужанин

“Када сам постала директорка пожелела сам да завршим ту причу, из поштовања према свима који су овде радили у то време и изградили њен углед. Захваљујући предузмиљивости домара Вељка Ћојбашића, који је са својим колегом Драгишом Виријевићем вредно радио, данас школску зграду краси велики часовник”, рекла је она Гласу западне Србије и додала да је механизам даровао чачански сајџија Срећко Пантелић.

Срце школског сата коначно је почело да куца овог маја, чиме су, истиче директорка, повезана два времена, оно у коме је настала ова кућа знања и друго, у коме ће она живети са новим генерацијама.